Bejegyzések és üzenetek

 1. A Csángó Rádióban és a Mária Rádióban a gyimesbükki hívek előadásában először 2012. decemberében hangzott el az 1 órás “Szállást keres a Szent Család” adventi ima.

  Most a Csángó Rádió műsorából a kezdő, címadó éneket hallhatjuk.

  Az alábbi bevezetőt Salamon József, gyimesbükki plébános írta.

  Szállást keres a Szent Család

  A Szállást keres a Szent Család hagyományos adventi ima, ami visszarepít évtizedekre, a kezdő lelkipásztori éveimre, amikor a hívekkel együtt imára gyűltünk össze, a majdnem elfelejtett hagyománynak a felélesztésére. Itt előkerültek a régi, gyermekkori, nagyszülők füzetei, ezzel együtt fölelevenedett a szülőföld és a visszacsengő hangja nosztalgiával töltött el mindenkit. Itt együtt imádkozva szülték a jelent, a közösséget, a jövőt. Most itt Gyimesbükkben ősi értékekre építve, erősítsük és ajánljuk ezt a nagyszerű imát, a hosszú téli estékben, amikor nem mondható, hogy kevesebb a munkánk és pihentebbek lennénk, hiszen legtöbbünk már napok óta a hajnali 6:30 órakor kezdődő programon jelen van, majd a szentmisén. Este is szívesen összegyűlnek a patakok országának minden részén. Betegeknél, barátoknál, időseknél, fiatal baráti körökben, kápolnákban, a családok imára gyűlnek, vagy otthon elvégzik szűkebb családi körben ezt az imát. A találkozás ital- és ételfogyasztás mentes. Így sikeres az ima, mert ha elindul akármilyen kis mennyiségben is a kínálkodás, a lényeg eltörpül , visszaszorító és előbb utóbb megszűnéshez vezet. Összegyűlünk advent meghitt estéjében imára, az égő gyertya fénye bevilágít az éjszakába. Korunk, közösségünk, családunk, lelkünk éjszakája az ima fényében oszladozik, a fény növekszik, a sötétség eltűnik. És megszületik a közösség, amely bevilágít korunk és önző gondolkodásunk sötétjébe . Megerősödik a család, a családon belül a családtagok egysége, valamint a Szent Család élete, sorsa, bizalma Istenben: nyugalmat, reményt , szeretetet, örömet nyújt. Védeni fogják az értéket, igazságot, gyermeket, közösséget … mint ahogy védték a szent család tagjai egymást és minden körülmény között a szeretet útját, az életet adományozó útját választották. Adományozzuk és erősítsük mi is mindenkiben és minden körülmény között az Isten nyújtotta életet és örömet. Érdemes összegyűlni az imára közösségben, de csak imára. Most ne szövegeljünk, ne magyarázkodjunk, imádkozzunk és engedjünk, hogy Isten alakítson. Már az első nap után, akár a feltornyosuló válaszra váró kérdéseim ellenére, tapasztalni fogom a belém áradó fény erejét, mely csak úgy magától termi a békét és rálátást enged az Istenre.

  Salamon József

  plébános, Gyimesbükk
  A teljes műsort meghallgathatják itt: https://www.csangoradio.ro/archivum/guzsalyos/szallast-keres-a-szent-csalad/

 2. Archivum 2011-06-20
  Erőss Péter emlékére
  Kedves hallgatók !
  A Guzsalyos műsorban beszélgetést hallhatnak Erőss Péterrel, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének alapító elnökével, a Szövetség megalakulásának körülményeiről.
  A felvételt készitette Takács Szabolcs a Csángó Rádió önkéntes riportere.
  A műsort meghallgathatják itt:https://www.csangoradio.ro/archivum/guzsalyos/eross-peter-a-moldvai-csangomagyarok-szovetsegenek-alapito-elnoke/

 3. Kedves hallgatóink!

  Antal Erzsébet Moldvában, Bákó városban, magyar nyelven szerzett tanítói oklevelet, 1957-ben. A legkeletibb magyar faluban, Magyarfaluban kezdte el pályafutását. A Guzsalyos műsorunkban felidézi élete csodálatos éveinek emlékeit.

  A felvételt készitette a Csángó Rádió önkéntes riportere Takács Szabolcs.
  A felvételt meghallgathatják itt:https://www.csangoradio.ro/archivum/guzsalyos/antal-erzsebet/

 4. “Az időjárásnak több hatása van a testre: Napról nap, évről évre és elvégre.” EZ A CSÁNGÓ szentháromságának SZAPORODÁSÁBÓL LÉVŐ GONDOLAT.
  Most a: METEO KLINIKA…………..
  A front hatására görcsös panaszok jelentkezhetnek, gyakori lesz a
  görcsös fejfájás, az izom-és hasigörcsök. A változékony időben
  vérnyomás-ingadozás is felléphet. Az erős, olykor viharos szél tovább
  fokozza a tüneteket, emellett nyugtalanságot és ingerlékenységet okoz. A
  közlekedés során nagy a balesetveszély.

 5. METEO KLINIKA – IDŐJÁRÁS A hideg és nyirkos reggeli időszakban felerősödhetnek a kopásos eredetű
  ízületi bántalmak, emellett nagy a meghűlés kockázata. Az érintetteknek
  ajánlott egy átmozgató tornával kezdeni a napot. Napközben helyenként
  tartósan párás marad az idő, másutt kisüt a nap. A párás tájakon a
  fényszegény időben fáradékonyság és tompaság is felléphet. A közlekedés
  során a párás és a köd jelenti a fő veszélyt.

  Hétvégi hír: 2020. oktober. 25. meglévő magyar misét, 13-00 órakor tartanak meg a bákói Szent Kereszt templomban: http://www.ercis.ro/dieceza/parohii/fisa.asp?id=3
  Azaz Republici út, 45 szám

 6. Meteo Klinika

  ………………………

  A reggeli időszakban erősen lehűl a levegő, emiatt többeknél
  jelentkezhetnek ízületi panaszok. A tünetek mérséklése érdekében
  ajánlott egy reggeli tornával kezdeni a napot. A hűvös időben nő a
  meghűlés kockázata, réteges és vastag öltözet javasolt. A közlekedés
  során a reggeli pára okozza a fő veszélyt, napközben a napsütés lehet
  zavaró.

Vélemény, hozzászólás?